Το Καργι Λιμανι

Η πόλη των Μουδανιών, βρίσκεται στον Κυανό Κόλπο απέναντι απο την Πόλη, μάλλον την Κωνσταντινούπολη.
Ποιοί έχτισαν την πόλη αυτή των Μουδανιών ειναι ακόμη άγνωστο, αλλά δίπλα της είναι, μάλλον ήταν, η πόλη Μύρλεια η Κίος (γυναίκα του Απάμας), εξού και ο Κιανός κόλπος.
Η πόλη αυτή καταστράφηκε απο τα θεμέλια, απο τον βασιλεια Φίλιππο του 3ου διαδόχου Αντιγόνου του Δώσωνος. Υπάρχουν ωστώσο και σώζονται αναφορές σχετικά με την ύπαρξη της ίδιας χρονικής στιγμής, την ύπαρξη των 3 γειτονικών πόλεων Μύρλεια, Απάμεια, Μουδανιά.

Τα Μουδανιά ήταν κάτω απο την διοίκηση της Προύσας, και είχαν 3 δήμους: την Τρίγλεια, τα Μουδανιά και την Καλόλημνο ιδιαίτερη πατρίδα των προγόνων μου..

Η Καταστροφη

Η Μικρασιατική Καταστροφή όπως ήταν επόμενο έσπειρε τους Μουδανιώτες στα πέρατα της γής. Εγκαταλείποντας την πατρίδα κάτω απο τραγικές συνθήκες, μια πατρίδα η οποία ευημερούσε. Αποβιβάστηκαν απο το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης προς πάσα κατευθυνση...

Εγκαταστάθηκαν κατά μάζες κυρίως στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Καβάλα. Όταν αποβιβάστηκαν οι πρώτοι στην Θεσσαλονίκη η κατάσταση ήταν μάλλον απελπιστική. Ο Δήμος, το Εμπορικό Επιμελητήριο, και φιλανθρωπικές οργανώσεις, δίνουν την πρώτη βοήθεια. Όταν ο πρώτος πανικός έφυγε γεννήθηκε η ανάγκη, της μονιμότερης εγκατάστασής τους. Ιδρύεται Σωματείο, όπου το τελικό καταστατικό έχει ώς εξής:

Ευστράτιος Ιωαννίδης Πρόεδρος
Στυλιανός Κουλουπάνης Αντιπρόεδρος
Ευρ.Μοσχογιαννίδης Γενικός Γραμματέας
Αριστείδης Καλλίας Ταμίας
Κωνσταντίνος Βαλσαμίδης Σύμβουλος
Δημήτρης Γιαλλελόγλου Σύμβουλος
Φώτης Χοβαρδάς Σύμβουλος

Καργι Λιμανι

Η ιδέα είναι να ιδρυθεί η "Νέα Προύσα" (κάτω απο την επίβλεψη του Σεβασμιότατου Αγίου Καμπανίας κ.Διόδωρος) και έπρεπε να βρεθεί το κατάλληλο μέρος που θα την φιλοξενήσει. Σε μιά βενζινάκατο του κ.Ζαφειρίου μία φωτεινή ημέρα του 1923 επιβιβάστηκαν οι : Αθ.Χαραλαμπίδης ,Στ.Παπόγλου ,Λαζ.Γανίτου , Βασ.Καδόγλου και Ανδ.Τζάμτζαλη για να εξερευνήσουν τα παράλια της περιοχής.

Πρώτη στάση στην Επανωμή, όπου την εποχή εκείνη ήταν ερημιά. Κατευθύνθηκαν προς την Κασσάνδρα όπου είναι και τα μετόχια των μονών Εσφιγμένου και Βατοπεδίου Αγίου Όρους, το ελαιόκτημα του Χατζή Οσμάν και το αγρόκτημα του Μιχαήλ Μπέη
Κατευθυνόμενοι πρός τον όρμο και βλέποντας πλήθος απο μακρυά, συναντούν τους Δημήτρη Γιαγκόζη και Παπαδόπουλο, Κωνσταντίνο Ιατρού, πρόσφυγες απο την Μικρά Ασία επίσης, οι οποίοι έψαχναν στην περιοχή δουλειά και κατοικία. Ήταν στο "Καργί-Λιμάνι"